ESTETİK BURUN AMELİYATI ( RINOPLASTI )
Burun estetiği ameliyatı rhinoplasty, yani estetik burun cerrahisi burnun yeniden şekillendirilmesi ameliyatıdır. Bu ameliyatla burnun mevcut yapısı ve yüz ile orantısına bakılarak, burnun boyutlarının küçültülmesi ya da büyültülmesi, ucunun inceltilmesi, yüksekliğinin artırılması veya azaltılması, burun-dudak açısı, burun-alın açısının değiştirilmesi gibi mevcut probleme yönelik işlemler yapılır.
Burun ameliyatları için başvuran hastalar özellikle estetik kaygıları nedeniyle mi başvururlar?
Genellikle estetik amaçla birlikte hastalar nefes almada yaşadıkları sıkıntıları da dile getirirler. Zaten şekil bozukluğu olan hastaların çoğunda burun içindeki orta bölmesinde(septum deviasyonu) ve diğer anatomik oluşumların deformasyonları da bu duruma eşlik ettiği için, hastalar aynı anda fonksiyonel açıdan da bu problemlerden kurtulmaktadırlar.
Burun ameliyatı öncesinde hasta doktor ilişkisinin önemi nedir?
Rinoplasti ameliyatından önce hasta, doktor görüşmesi son derece önemlidir. Hastanın beklentilerinin doktor tarafından bilinmesi, bu beklentilerin gerçekçi olup olmadığının anlaşılması ve beklentilerin ne kadarının karşılanacağının hastaya anlatılması gerekmektedir.
Dünyadaki tüm insanların burunları kemik, kıkırdak ve deri yapısı bakımından farklı özelliklere sahiptir. Dolayısıyla ameliyat sonrası oluşacak sonuçta her hastada farklı olacaktır. Burnun deri kıkırdak ve kemik özellikleri oluşacak sonuçta büyük rol oynar. İnce derili, kıkırdak ve kemik şekillendirilmesi gerektiren burunlarda çok iyi sonuçlar elde edilebileceği gibi kalın ve yağlı burun ucu derisi olan zayıf kıkırdaklı burunlarda aynı derecede güzel sonuçlar elde edilemeyebilir. En önemlisi hastaların ameliyattan hemen sonra görecekleri yeni burun şekli hakkında 6-12 ay süren sabırlı bir bekleyiş süreci olacağı tekrar tekrar hatırlatılmalıdır.
Hangi tip anestezi kullanılır?
Rinoplasti genel anestezi ya da lokal anestezi ile yapılabilmekle birlikte, çoğunlukla genel anestezi tercih edilmektedir.Hastanede sadece 1 gece kalmak yeterlidir.
Burun estetiği operasyonu hangi yöntemlerle yapılabilir?
Açık burun ameliyatı ve kapalı burun ameliyatı olmak üzere iki türlü yöntemle gerçekleştirilebilir:
Açık rhinoplastinin avantajları nelerdir?
En önemli avantajı kapalı burun operasyonunun aksine tüm oluşumları görerek gerçekleştirildiği için daha sonra oluşabilecek kemik ve kıkırdak düzensizlikleri, asimetriler ve diğer komplikasyonlar en aza iner.
İkinci avantajı, burun ucu iri, kalın derili, kötü kıkırdak yapısına sahip kişilerde daha başarılı olmakta, hatta hastanın kendisinden alınan kıkırdaklarla burunun yeniden yapılmasını mümkün kılmaktadır.
Üçüncü avantajı ise daha önce geçirilmiş burun estetiği operasyonu sonrası oluşan kemik düzensizlikleri, kıkırdak asimetrileri, iri burun yapıları ve diğer deformeleri görerek düzeltilmesine müsaade eder. Son avantajı burun ucuna hastanın kendi kıkırdaklarının destek olarak kullanılmasına kolaylık sağlaması ile halk arasında yaygın bilinen burun ucu değişmesini engellemesidir.
Ameliyattan sonra burun ucu düşer mi ? Düşerse önlemi nasıl alınır ?
Evet düşebilir. Bu daha çok hatalı yapılan operasyonlara, kıkırdak çatının korunmamasına bağlı olarak gerçekleşir. Burnun uç bölümünü taşıyan orta bölmesine hastanın kendisinden alınan kıkırdağından destek doku oluşturularak yerleştirilmesi durumunda ömür boyu burun ucu düşmesi önlenmiş olur.
Alçı ve bandaj süreleri ne kadardır?
Operasyon sonrası burun tamponları 2 gün sonra çıkartılır, 5. günde alçı değişikliği yapılır, 10. günde ise alçı tamamen çıkartılır. 10 gün sonunda hasta iyileşmiş olup burunda ve yüzünde şişlikler olacaktır. Bu şişlikler 1 ay sonra büyük ölçüde geçse de nihai iyileşme 6 ayda tamamlanacaktır.
Başarısız burun ameliyatlarından sonra hasta, düzeltme ameliyatlarını ne zaman olmalıdır?
Uzun süreli ödem varlığı sebebi ile 2. Ameliyat 6 ay ya da 1 yıldan önce uygulanmamalıdır. Ödem çözülmeden ikinci operasyon yapılması yalnızca ödemin artmasına ve en önemlisi ödemin gölgelediği hataların daha da kompleks hale gelmesini sağlayacaktır.